Like this event

Ekskogen på Visingsö

Varje vår, när fåglarna kvittrar och blommorna blommar, står ekskogen på Visingsö med öppna armar och välkomnar besökare från när och fjärran. Som en fristad för vandrare, naturälskare och historieentusiaster breder ekarna ut sig över 360 hektar, alltså gott om plats att njuta av skogens skönhet och utforska dess skatter. Här kan du promenera eller cykla, och sommartid går det även kontinuerliga remmalagsturer genom den unika skogen. Med rötterna i 1800-talet står ekarna kvar som en påminnelse av svensk historia och den betydelse ön har haft för Sveriges biologiska kulturarv.

Hagavägen sträcker sig genom Ekskogen på Visingsö och åker du här kommer du känna hur skogen omsluter dig och skapar ett härligt lugn. Vägen är platt och genom en cykel- eller promenadtur kan du ta dig vidare till bland annat Persgården, Bengtsgården eller Näs borg. Under sommaren går det, genom skogen, regelbundna turer med remmalagen till Persgården.

Historien om Ekskogen på Visingsö

Ekskogen är inte bara en vacker plats, utan har också en fascinerande historia. Under 1830-talet påbörjades en plantering av ekar på Visingsö i ett försök att säkra svenska flottans virkeresurser för deras transportmedel. Detta med order från den svenska staten då bristen på material höll på att bli påtaglig efter freden i Kiel 1814, då den svenska Pommern gick förlorad. Här förekom nämligen en stor del av den ekplantering som senare blev virke till flottans skeppsbyggnad. Under tio år planterades därför över 300 000 ekar på Visingsö, men det var först på senare delen av 1900-talet som ekskogen var redo att avverkas. Det fanns bara ett problem. Flottans transportmedel tillverkades inte längre av timmer. Den dåvarande marinchefen avböjde därför erbjudandet om träden från Visingsö och ekarna kom aldrig att användas till sitt ursprungssyfte.

Trots att de välväxta ekarna aldrig utnyttjades till det primära ändamålet, fick de emellertid andra användningsområden. Bland annat har träden blivit virke till kopian av vikingaskeppet Vasa. Även andra kopior av skepp, såväl som möbel- och inredningsindustrin har nyttjat mängden ekar från det vidsträckta skogsområdet på Visingsö. Tack vare ekarnas hårda och kompakta massa passar de utmärkt som användningsmaterial inom dessa områden. Skogen avverkas alltså idag till förmån för diverse industrier. Dock är statens fastighetsverk, som äger och förvaltar skogen, måna om att den ska finnas kvar i samma tillstånd och utsträckning idag som den gjorde på 1900-talet, när den var redo att avverkas för första gången. Av den anledningen planteras nya träd i takt med att fullvuxna ekar avverkas, detta med syfte att nuvarande såväl som kommande generationer ska kunna njuta av ekskogen på Visingsö på samma sätt som tidigare generationer har gjort.

Mycket har hänt på ön under dessa nästintill 200 åren sedan träden planterades. Men något som aldrig har förändrats är den fantastiska känslan när våren närmar sig Visingsö och den majestätiska ekskogen börjar vakna till liv. Det är en ljuvlig naturhistorisk skog där en och annan skatt finns att upptäcka. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talets början, står ekskogen på Visingsö kvar som en ståtlig påminnelse av svensk historia såväl som en del av Sveriges biologiska kulturarv.

Unika träd i ekskogen

Särskilt sevärda träd i ekskogen är Kungseken, en ståtlig ek mitt i området, och Stora Silvergranen, en trädjätte med en höjd av 39 meter.

Sveriges vackraste grusväg

Njut av en cykeltur genom Ekskogen! År 2019 utsåg Svenska Turistföreningen denna grusväg, som går genom ekskogen, till Sveriges vackraste grusväg.